Bay-hét 2024

Iskolánk 1994-ben vette fel Bay Zoltán nevét. A fizikus – akinek munkásságához tartozik a fotoelektron-sokszorozó, a magyar Hold-radar kísérlet valamint a méter megfogalmazása a fénysebesség alapján – Gyulaváriban született 1900-ban, és kérése szerint végső nyugalomra is városunkban helyezték el. Minden év tavaszán a Bay-hét keretein belül emlékezünk meg a neves tudósról. Az eseménysorozat megnyitását 4. és 8. osztályosaink valósították meg a Gyulavári Református Templomban Wittmann-né Katona Krisztina és Klampeczkiné Medgyes Barbara tanárnők felkészítésében.

A Bay-hét során számos területen mutathatják meg tehetségüket a fiatalok. Hétfő délután az „Én, a kis alkimista” címmel indított rajzpályázat alkotásait tekintettük meg. A zsűri 4-4 pályaművet választott ki az óvodások, alsó tagozatosok és felső tagozotosok munkái közül, amelyek alkotói oklevélben, valamint további alkotásaik elkészítését segítő rajzeszközökben részesültek.
Iskolánk díjazott tanulói: Bugár Boglárka Zoé, 3. osztály, Ruzsa-Kossina Panna, 4. osztály, Szilágyi Andrea, 5. osztály

Kedden került sor a Társadalomismereti tanulmányi csapatversenyre. A diákok kiselőadással készültek az Anjou-kor témájában, amit a zsűri és vetélytársaik előtt mutattak be. A vetélkedő rendkívül változatos feladatokból épült fel, amelyben a tanulók tudása és kreativitása egyaránt szerepet kapott. A verseny nyertese és a vándorkupa első tulajdonosa a Bay Zoltán Általános Iskola nyolcadik osztályos csapata lett. (Hegedűs Imre László, Marosán Vivien és Séllei Tímea)

A Bay-hét harmadik napján a természettudományoké lett a főszerep. Négy általános iskola diákjai vettek részt a megmérettetésen, ahol kémiai és matematikai tudásukat mutathatták meg. A rendkívül szoros küzdelemben iskolánk csapata (Borsos Gréta, Lupsán Zoltán és Rikker Réka) III. helyezést ért el.

A Bay-hét utolsó versenye a sakkmérkőzés. Hat csapat mérte össze tudását párbajok során, ezt követően pedig kilenc kiváló tehetségnek lehetősége adódott szimultán játékot játszani a zsűri elnöke, Sztán Péter ellen. A verseny eredményhirdetésén iskolánk egyik csapata – melynek tagai Burca Botond Tibor, Hargitai Erik Márk és Lupsán Zoltán – második helyezést ért el.

A Bay-hét utolsó eseménye a papírsárkány-reptetés volt. Minden osztály szorgosan készült a hét során, hogy péntek délelőtt végre magasba juttathassák sárkányaikat.

spacer