Siker a Teleki Pál földrajzversenyen

XXVI. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-földtan Verseny

Eger, 2018. május 11-13.

A képzeletbeli dobogóra állhatott a Bay Zoltán Általános Iskola 8. a osztályos tanulója

Április 7- én a megyei versenyen, Serfőző Anna kiemelkedő (91%-os) teljesítménnyel az első helyen végzett. Így az elmúlt évhez hasonlóan újra nekivághattunk az országos döntőnek. A Magyar Természettudományi Társulat az utolsó két évben a versenyt kiterjesztette az anyaországon kívüli, Kárpát-medencei magyar nyelvű iskolák 7. és 8. osztályosai számára.

Egy alaposan megszervezett, nagyon magas színvonalú földrajzverseny résztvevői lehettünk Egerben! Röviddel a pénteki megérkezés és regisztráció után először egy másfél órás tesztírásra került sor, majd kis pihenő után egy újabb következett.

Szombaton reggeltől kora délutánig egy hosszú terepgyakorlaton vettek részt a tanulók, mely során megismerkedhettek a térség geológiai érdekességeivel. Szakavatott előadók kalauzolták a noszvaji geológiai parkhoz, a Síkfőkúti Szent Imre forráshoz. Ezután a Noszvaj Pocem kaptárköveit, a Bükk előterében fekvő Suba-lyukat, és utolsó állomáson a felsőtárkányi kőzetparkot tekintették meg. A terepen elhangzott előadásokból tesztet írtak. Délután nagyon komoly szóbeli forduló következett: a tételsorból kihúzott témákból rövid, 5 perces előadást kellett tartani, ami kőzet-felismerési feladattal egészült ki. Fárasztó nap volt!

A vasárnapi eredményhirdetés során nagy örömünkre világossá vált, hogy az alapos felkészülést, sok tanulást siker koronázta: ebben az évben a 8. osztályosok között Serfőző Anna a Kárpát- medence harmadik legjobb földrajzosa lett. Több külön díjban részesült: a legjobb, legszebb szóbeli feleletért, és a terepi fordulón nyújtott teljesítményéért. Sok jutalom mellett családi belépőt kapott Abaligetre és Lillafüredre. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíjakkal jutalmazta a Kárpát-medencét legjobban ismerő első 3 hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat. A fő díj: egy hetet töltenek a II. Kárpát-medencei Tehetségtáborban a Kárpát- medence legjobb kémiásaival és biológusaival együtt.

Seresfőző1

Sok-sok tapasztalat, tudás, élmény mellett új barátságok koronázták is születtek e három nap alatt.

Szeretettel gratulálunk ehhez a nagyszerű teljesítményhez Annának és mindazoknak, akik munkáját segítették.

spacer