Monthly Archives: május 2018

Felhívás!

2018.06.13. napon (szerda) 07:00 – 16:30 óra között áramszünet lesz a Bay Zoltán Általános Iskolában.
Ezen a napon az ebéd pizza és 100%-os gyümölcslé lesz.
Aki a jelzett napra nem kér menzát, jelezze az iskolatitkárnak a 66/460-930-as telefonszámon 2018.06.08. napig.
spacer
spacer

Siker a Teleki Pál földrajzversenyen

XXVI. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-földtan Verseny

Eger, 2018. május 11-13.

A képzeletbeli dobogóra állhatott a Bay Zoltán Általános Iskola 8. a osztályos tanulója

Április 7- én a megyei versenyen, Serfőző Anna kiemelkedő (91%-os) teljesítménnyel az első helyen végzett. Így az elmúlt évhez hasonlóan újra nekivághattunk az országos döntőnek. A Magyar Természettudományi Társulat az utolsó két évben a versenyt kiterjesztette az anyaországon kívüli, Kárpát-medencei magyar nyelvű iskolák 7. és 8. osztályosai számára.

Egy alaposan megszervezett, nagyon magas színvonalú földrajzverseny résztvevői lehettünk Egerben! Röviddel a pénteki megérkezés és regisztráció után először egy másfél órás tesztírásra került sor, majd kis pihenő után egy újabb következett.

Szombaton reggeltől kora délutánig egy hosszú terepgyakorlaton vettek részt a tanulók, mely során megismerkedhettek a térség geológiai érdekességeivel. Szakavatott előadók kalauzolták a noszvaji geológiai parkhoz, a Síkfőkúti Szent Imre forráshoz. Ezután a Noszvaj Pocem kaptárköveit, a Bükk előterében fekvő Suba-lyukat, és utolsó állomáson a felsőtárkányi kőzetparkot tekintették meg. A terepen elhangzott előadásokból tesztet írtak. Délután nagyon komoly szóbeli forduló következett: a tételsorból kihúzott témákból rövid, 5 perces előadást kellett tartani, ami kőzet-felismerési feladattal egészült ki. Fárasztó nap volt!

A vasárnapi eredményhirdetés során nagy örömünkre világossá vált, hogy az alapos felkészülést, sok tanulást siker koronázta: ebben az évben a 8. osztályosok között Serfőző Anna a Kárpát- medence harmadik legjobb földrajzosa lett. Több külön díjban részesült: a legjobb, legszebb szóbeli feleletért, és a terepi fordulón nyújtott teljesítményéért. Sok jutalom mellett családi belépőt kapott Abaligetre és Lillafüredre. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíjakkal jutalmazta a Kárpát-medencét legjobban ismerő első 3 hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat. A fő díj: egy hetet töltenek a II. Kárpát-medencei Tehetségtáborban a Kárpát- medence legjobb kémiásaival és biológusaival együtt.

Seresfőző1

Sok-sok tapasztalat, tudás, élmény mellett új barátságok koronázták is születtek e három nap alatt.

Szeretettel gratulálunk ehhez a nagyszerű teljesítményhez Annának és mindazoknak, akik munkáját segítették.

spacer

Szorobánverseny

A XXIII. Országos Szorobánverseny eredményei

SZ1

Budapest 2018. május 12.

t

Köszönjük iskolánk alapítványának a nevezési díj és az állatkerti belépő támogatását!
A hosszú, szorgalmas felkészülési idő jutalma volt az állatkerti séta.

dav

sdr

 

spacer

Pályaorientációs nap az alsósoknál

Az idei tanévben első alkalommal rendeztük meg a szakmák napját. Az alsós gyerekek érdeklődési körének megfelelően igyekeztünk meghívni vendégeinket, illetve ellátogatni munkahelyükre.

Köszönjük Telekné Kun Anikónak a fodrász szakma, Dr. Horváth Péternek és Horváthné Klárikának a fogorvosi és asszisztensi szakma bemutatását. Erdődi Gergő szüleinek a mezőgazdasági gépek bemutatóját, Marcsi néninek a könyvtáros szakma, a posta dolgozóinak a postás szakma ismertetését. Dr. Fehér Lászlónak a háziorvosi hivatás rövid ismertetését. Medve Istvánnak a vízi rendészet bemutatását. A Biofarm mérnökének érdekfeszítő előadását a tejről.

A különböző szakmák, hivatások bemutatása könnyebbé teheti a pályaválasztást tanulóink számára.

 p4 p3 p2 p1

spacer

Pályaorientációs nap

… avagy „Mi leszek, ha nagy leszek?”

  1. április 27-én a felső tagozatos diákok betekintettek a Gyulai Törvényszék és a Gyulai Állatkórház mindennapjaiba.

Reggel Dr. Jámbor Ilona bírósági titkár interaktív előadásában megismerkedtek a gyerekek a jog általános fogalmaival egy-egy konkrét példaeset kapcsán.

Az 5-6. osztályosok Dr. Ökrös István és Dr. Csordás Attila állatorvosok vezetésével különleges lehetőséget kaptak: egy kisállat műtétjébe is betekinthettek. A sok műszer, eszköz látványa számos kérdés feltevésére késztette a gyermekeket. Az állatorvosi hivatással kapcsolatban is megfogalmazták gondolataikat, és figyelmesen hallgatták az állatkórház bemutatását.

A legnagyobbak Dr. Vargáné Major Judit és Dr. Réfi Edit törvényszéki titkár szeretetteljes, élményszerű bírósági látvány-és időutazásán vettek részt. A gyerekek az aktuális kiállítást megtekintették, majd az intézmény történetéről, valamint napi működéséről gyűjtöttek adatokat.

Nagyon sok új információval gazdagodtak a „baysok”. A díszterem és az épület esztétikai látványa, a tettek felelősségének következménye (börtönudvar, tárgyalóterem) elgondolkodtatták a jelenlévőket.

Az érdeklődés felkeltése megtörtént a fenti szakmák iránt. Ki tudja, talán lesz a most látogatást tett diákok között olyan, aki az állatorvos, bíró vagy ügyvéd hivatást választja majd felnőtt korában…

IMG_20180427_105626 IMG_20180427_105653 IMG_20180427_105657 IMG_20180427_105755 IMG_20180427_105750

p3 p2

spacer

Hasznosanyag-gyűjtés

A tavaszi hulladékgyűjtő napot ismét megrendezzük!

Időpont:: 2018. május 14. (Hétfő)
eső esetén: 2018. május 16. (szerda)

12 óra és 17 óra között

Helyszín: Illyés Gy u. 1-3. (felső tagozatos épület)
Hasznosítható papírhulladékot és PET-palackokat gyűjtünk.
spacer