|
Kis „hentesek” programja A Gyulai Hentesek
Hagyományőrző Egyesülete a „Gasztrokultúra és értékmentés a helyi ifjúság
körében” című pályázata kapcsán lehetőséget biztosított általános iskolások
részére egy olyan programon való részvételre, amely kereteiben az egészséges
élelmiszerek, ezen belül városunk büszkesége, a Gyulai kolbász népszerűsítése a
cél. Iskolánkból a nagy érdeklődésre való tekintettel 3 napon keresztül, 2-2
órás programon vehettek részt négy osztály tanulói az őket kísérő tanítóikkal(
a 3.a, 3.b, 4.a és 4.b) október 9-én, 16-án és november 6-án. A kis „hentestanoncok”
egy rövid előadás keretében megismerkedhettek az egyesület történetével, az
egészséges élelmiszerekkel, majd szakember segítségével részt vettek a
kolbászkészítés folyamatában. Fűszereztek, kevertek, gyúrtak, töltöttek,
pároztak. A kolbász elkészülte után tárlatvezetéssel a múzeumot is
végigjárhatták. Megismerték a híres Gyulai kolbász történetét a kezdetektől
napjainkig. Amíg a tudásukat bővítették, az általuk készített termékek ehetővé
váltak, megsültek. A múzeumból visszatérve kellemes illatok csiklandozták az
orrukat. Megízlelték, hogy milyen finom kolbászt készítettek. Tartalmas délelőttöt
tölthettünk el ismét az egyesületnél, köszönjük! Szatai Tiborné |