Kis „hentesek” programja


A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete a „Gasztrokultúra és értékmentés a helyi ifjúság körében” című pályázata kapcsán lehetőséget biztosított általános iskolások részére egy olyan programon való részvételre, amely kereteiben az egészséges élelmiszerek, ezen belül városunk büszkesége, a Gyulai kolbász népszerűsítése a cél. Iskolánkból a nagy érdeklődésre való tekintettel 3 napon keresztül, 2-2 órás programon vehettek részt négy osztály tanulói az őket kísérő tanítóikkal( a 3.a, 3.b, 4.a és 4.b) október 9-én, 16-án és november 6-án. A kis „hentestanoncok” egy rövid előadás keretében megismerkedhettek az egyesület történetével, az egészséges élelmiszerekkel, majd szakember segítségével részt vettek a kolbászkészítés folyamatában. Fűszereztek, kevertek, gyúrtak, töltöttek, pároztak. A kolbász elkészülte után tárlatvezetéssel a múzeumot is végigjárhatták. Megismerték a híres Gyulai kolbász történetét a kezdetektől napjainkig. Amíg a tudásukat bővítették, az általuk készített termékek ehetővé váltak, megsültek. A múzeumból visszatérve kellemes illatok csiklandozták az orrukat. Megízlelték, hogy milyen finom kolbászt készítettek.

Tartalmas délelőttöt tölthettünk el ismét az egyesületnél, köszönjük!

Szatai Tiborné