|
Alsósok ismerkedtek az egészséges ételekkel
„Egészséges élelmiszer, egészséges táplálkozás = egészséges
ifjúság” címmel indított általános iskolás diákok számára gasztronómiai
ismeretterjesztő rendezvénysorozatot szombaton a Gyulai Hentesek
Hagyományőrző Egyesülete. A program legfőbb célja a hagyományok
megőrzése, illetve az egészséges táplálkozás népszerűsítése.
– Legfontosabb elképzelésünk, hogy megismertessük a gyerekeket,
elsősorban az alsó tagozatos diákokat az egészséges élelmiszerekkel,
természetesen leginkább a húskészítményekkel, különös tekintettel a
tradicionális gyulai kolbásszal, valamint annak elkészítésével –
nyilatkozta lapunknak Dinya Imre.
A Gyulai Hentesek
Hagyományőrző Egyesületének elnöke a Kétegyházi úti székhelyükön
megtartott programot megelőzően lapunknak elmondta, a négy alkalomból
álló sorozat középpontjába a kolbász készítését helyezték, de
természetesen elméleti szinten is beszéltek arról, hogy miért fontos a
kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, s, hogy abban milyen szerep
jut a húskészítményeknek. Emellett a fiatalok megismerhették az
egyesület által működtett múzeumot és a világhírű Gyulai Kolbász
történetét.
Dinya Imre kitért arra, hogy a kolbász- és sódarmustrán évek óta
szerveznek kolbászgyúrást gyermekek számára, ahol közösen készítenek
különlegességeket.
Hajduk Zoltán, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tagja
elsőként arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy a gyulai kolbászt már
az 1800-as évek végén is gyártották. Ezt követően kitért az
összetevőkre. Mint elmondta, a sertéshús rengeteg fontos ásványi anyagot
és vitamint tartalmaz. A pirospaprikának magas a C-vitamin tartalma, a
fokhagyma az egyik legegészségesebb fűszernövényünk magas vitamin- és
ásványi anyag tartalmával. A borsnak ugyancsak számos kedvező hatása
van.
A rövid, de tartalmas ismertető után a
diákok Hajduk Zoltán iránymutatásával hozzáláttak a kolbászkészítéshez, a
gyúráshoz, majd a töltéshez. A megfelelő arányban előkészített
sertéshúst és szalonnát közösen fűszerezték, gyúrták és töltötték.
Minden tanulónak megvolt a saját feladata a folyamatban, miközben
természetesen a higiéniára is tudatosan figyeltek.
A rendezvénysorozat első állomásán egyébként a Dürer Albert Általános
Iskola tanulói látogattak el a Gyulai Hentesek Hagyományőrző
Egyesületének székházába.
– Túlnyomó részt harmadikos diákok alkották a csapatot – tudtuk meg dr.
Gulyás Imrénétől, a gyerekek elkísérő tanítónőtől. - Mellettük jöttek
idősebb tanulóink is, de ami közös bennük, hogy mindannyian nagyon
várták, hogy a gyakorlatban próbálhassák ki a kolbász készítését. Olyan
fiatal is részt vett a szombati programon, aki a szüleivel, a
nagyszüleivel már többször gyúrt kolbászt.
A pedagógus elmondta, jó érzés volt látni, hogy a nebulók mennyire
élvezik a közös munkát. A Dürer iskolában egyébként is kiemelt figyelmet
szentelnek az egészséges táplálkozásra, a tankonyhában gyakran
készítenek az évszaknak megfelelő szezonális ételeket.
Dinya Imre kifejtette, a négy alkalomból álló eseménysorozat a
Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. A közös gyúrást
követően a fiatalok és kísérőik, a szüleik együtt kóstolhatták meg a
kiváló gyulai sült kolbászt.
|