Alsósok ismerkedtek az egészséges ételekkel

„Egészséges élelmiszer, egészséges táplálkozás = egészséges ifjúság” címmel indított általános iskolás diákok számára gasztronómiai ismeretterjesztő rendezvénysorozatot szombaton a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. A program legfőbb célja a hagyományok megőrzése, illetve az egészséges táplálkozás népszerűsítése.

– Legfontosabb elképzelésünk, hogy megismertessük a gyerekeket, elsősorban az alsó tagozatos diákokat az egészséges élelmiszerekkel, természetesen leginkább a húskészítményekkel, különös tekintettel a tradicionális gyulai kolbásszal, valamint annak elkészítésével – nyilatkozta lapunknak Dinya Imre.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke a Kétegyházi úti székhelyükön megtartott programot megelőzően lapunknak elmondta, a négy alkalomból álló sorozat középpontjába a kolbász készítését helyezték, de természetesen elméleti szinten is beszéltek arról, hogy miért fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, s, hogy abban milyen szerep jut a húskészítményeknek. Emellett a fiatalok megismerhették az egyesület által működtett múzeumot és a világhírű Gyulai Kolbász történetét.

Dinya Imre kitért arra, hogy a kolbász- és sódarmustrán évek óta szerveznek kolbászgyúrást gyermekek számára, ahol közösen készítenek különlegességeket.

Hajduk Zoltán, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének tagja elsőként arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy a gyulai kolbászt már az 1800-as évek végén is gyártották. Ezt követően kitért az összetevőkre. Mint elmondta, a sertéshús rengeteg fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A pirospaprikának magas a C-vitamin tartalma, a fokhagyma az egyik legegészségesebb fűszernövényünk magas vitamin- és ásványi anyag tartalmával. A borsnak ugyancsak számos kedvező hatása van.


A rövid, de tartalmas ismertető után a diákok Hajduk Zoltán iránymutatásával hozzáláttak a kolbászkészítéshez, a gyúráshoz, majd a töltéshez. A megfelelő arányban előkészített sertéshúst és szalonnát közösen fűszerezték, gyúrták és töltötték. Minden tanulónak megvolt a saját feladata a folyamatban, miközben természetesen a higiéniára is tudatosan figyeltek.

A rendezvénysorozat első állomásán egyébként a Dürer Albert Általános Iskola tanulói látogattak el a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének székházába.

– Túlnyomó részt harmadikos diákok alkották a csapatot – tudtuk meg dr. Gulyás Imrénétől, a gyerekek elkísérő tanítónőtől. - Mellettük jöttek idősebb tanulóink is, de ami közös bennük, hogy mindannyian nagyon várták, hogy a gyakorlatban próbálhassák ki a kolbász készítését. Olyan fiatal is részt vett a szombati programon, aki a szüleivel, a nagyszüleivel már többször gyúrt kolbászt.

A pedagógus elmondta, jó érzés volt látni, hogy a nebulók mennyire élvezik a közös munkát. A Dürer iskolában egyébként is kiemelt figyelmet szentelnek az egészséges táplálkozásra, a tankonyhában gyakran készítenek az évszaknak megfelelő szezonális ételeket.

Dinya Imre kifejtette, a négy alkalomból álló eseménysorozat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. A közös gyúrást követően a fiatalok és kísérőik, a szüleik együtt kóstolhatták meg a kiváló gyulai sült kolbászt.

Forrás:
Beol.hu