Idegen nyelvi témahét a Dürerben

Népek adventje


 

2020. december 14 és 17 között nem szokványos, de tartalmas idegen nyelvi hetet zártunk. A kialakult járványhelyzet átírta az intézményi hagyományokat, de ennek ellenére megtaláltuk a módját az adventi hangulat megteremtésének. A nyelvi témahét keretein belül az előzetes feladatok és kreatívkodás közben valamennyi „Düreres” sokat tanult a népek adventi szokásairól, hagyományrendszeréről. A hét folyamán bekukkanthattunk kicsit idegen házak ablakain, megfigyelhettük az angol és német nyelvű országok adventi szokásait, megismerhettük kultúrájukat. Egy mesés világban tehettünk képzeletbeli utazást. Az EFOP 3.3.7. pályázathoz fenntartási időszakában célunk volt, hogy a nyelvi hét keretein belül izgalmas, kreatív feladatokat kapjanak a tanulók. Az első évfolyamosok a „Fantázia földjét” járhatták be a mesék birodalmán keresztül, a 2-4. évfolyamok „Kreativitásuk birodalmában” barangolhattak, melynek keretein belül megismerték a népek karácsonyi fogásait, az adventi jelképeket. Munkájuk gyümölcse sok-sok adventi dísz, egy kiállítás és lego karácsonyi jelenetek.

 A felsőseink népek szokásairól informálódtak, és megszerzett tudásukat egy-egy adventi kalendárium, PPT, illetve plakát formájában adták át a többieknek. A közösségépítő osztályprogramokon kívül az idegen nyelvi órákon a cél a karácsonyi hangulat megteremtése volt. Ennek keretében pedagógusaink játékos szókincsfejlesztéssel, kutató és projektmunkákkal készültek a tanulóknak, a nagyobbak pedig már saját maguk által készített idegen nyelvi tudásmegosztó órákat tartottak. A héten készült művekből iskolánk zsibongójában kiállítást rendeztünk be. Az elkészült művekhez, munkákhoz gratulálunk!

Remélhetőleg nyitott szívvel fogadtátok be más népek hagyományait és örömöt találtatok a közös munkában. Köszönjük, hogy a munkából mindenki kivette a részét.

Ezúton szeretném köszönetünket kifejezni valamennyi kolléga felé, akik segítették tanulóinkat a feladatvégzésben, hozzájárulva ezzel a hét sikeréhez.

Karácsonyné Takács Nóra
intézményvezető helyettes