Te is tehetsz! Düreresek az élhetőbb jövőért


 

Iskolánk, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola idén csatlakozott az Európai hulladékcsökkentési Héthez. A 2019.11.22-én megvalósuló program elemei felhívták a tanulóifjúság figyelmét a hulladékcsökkentés és környezetvédelem fontosságára, a takarékos magatartásra, a hulladékok újrafelhasználási lehetőségeire. A hét folyamán uzsonnás dobozt kértünk, hangsúlyoztuk a saját kulacs használatát, csapvíz fogyasztását. A kollégáktól kértük a fénymásolás minimalizálását. A honlapon hozzáférhető társasjátékot lamináltuk, hogy a további években is felhasználható legyen.

A 2019.11.22-én az osztályok osztályfőnökeik vezetésével egyéni választásuk alapján megtartottak egy tájékoztatót (videók, PPT, letölthető anyagok bemutatása), majd alkotómunkába kezdtek. Készítettek hóembert, télapót, karácsonyi díszeket újrahasznosított alapanyagokból. A kreatív alkotások legékesebbje a 4.b által készített „SpongyaBob” kupakgyűjtő szekrény, mellyel a továbbiakban karitatív céljaink vannak. Készültek tájékoztató plakátok a hulladékcsökkentés lehetőségeiről, illetve a környezettudatos magatartásról. Az elkészült munkákból kiállítósarkot rendeztünk be.

 3 osztályunk az iskolagyümölcs maradékaiból gyümölcssalátát, aszalványokat, gyümölcslevet készített. A keletkező zöldhulladékot az iskolai komposztálóba gyűjtötték.  Az első osztályosok látogatást tettek a közeli zöldségesnél, ahol a hüvelyeseket újrahasznosítható vászonzsákban árulják. Legnagyobb népszerűségnek a társasjátékozás örvendett.

Az alsó tagozatosok körében „Játékcsere” programot szerveztünk. A kicsik szívesen hoztak megunt játékokat, többet is, mint aminek gazdája lett. A maradék játékokat az iskola napköziseinek segítségével csomagoltuk és felajánlottuk a Karácsonyi Mosolymanó akció keretein belül jótékony célokra.

Reméljük, hogy a rendezvénnyel hagyományt teremtünk, és a további hétköznapjaikban is tudatosak lesznek tanulóink.